2019 - 't Passeert

‘Kent ge dat verhaalke van die Chinese monnik die droomde dat hij ne vlinder was?
En toen hij wakker werd, voelde hij zich ne vlinder die droomde dat hij ne Chinese monnik was.
Ik wil maar zeggen: elk verhaal heeft twee kanten.’

De stad is in volle voorbereiding, want op 24 mei 2020 gaat de Schrikkelstoet weer uit.
Zoals elke vier jaar presenteert DJ Kevin Orlando ‘Stoetradio’ op Radio Carolina. De vier Kimberly’kes bereiden zich voor op een comeback van jewelste. Lieve en haar zoon Tim staan voor een emotionele maaltijd. Het vrijetijdsteam bereidt een krachtige evocatie voor van ‘De legende der Schabbernack’. Lokale charmezanger Richie Valentino zal ‘De laatste dans’ zingen wanneer de nieuwe reus van schrikkelkoning Hector de Grote Markt wordt opgedragen. Zijn weduwe Melanie krijgt zoals elke stoet een plaats op de eretribune. Maar dé vraag die iedereen bezighoudt, is natuurlijk: wie wordt Kotsjebalkoningin 2020?

Met ’t Passeert brengt toneelgroep Gustaaf het verhaal van een stad en haar tradities. Over vuurwerk, reuzen, legendarische beloftes, streekgerechten en dansen onder de sterren op de Grote Markt. Want ’t passeert. Alles blijft hetzelfde. Maar op nen dag zijn we gepasseerd.

Elke gelijkenis met bestaande stoeten is uiteraard geheel toevallig.

’t Passeert speelde zich – toepasselijk – af tussen de streekproducten: we maakten gebruik van de infrastructuur van speculoosfabrikant La Confiance uit Dendermonde.

Met Isabel De Smet, Greet Aelbrecht, Sabine De Hauwere, Sofie Buyse, Jan Beyne, Toon Pauwels, Marijn Van Damme, Jeroen De Visscher, Philip Heymans en Yves Heymans.
Tekst en regie: Yves Heymans