GUSTAAF: EEN GESCHIEDENIS!

Toneelgroep Gustaaf zag het levenslicht in 2005.

Enkele afgestudeerden van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Dendermonde hadden nog ergens een toneel-ei kwijt te raken en bundelden hun krachten in een gloednieuwe Dendermondse theatergroep. De opstart was er één van vele kleine projectjes. We doken op als Creatief Collectief Dichter Bij, tijdens Gedichtendag kon je ons vinden in de kleedhokjes van het stedelijke zwembad, we maakten een filmpje voor City Sounds en begin 2006 brachten we een eerste korte productie rond ‘Mijn kleine oorlog’ van Louis Paul Boon.

En toen… waren we plots gelanceerd. In 2007 speelden we onze eerste voorstelling ‘De ondergang van de Titanic’ van Hans Magnus Enzensberger in het Huis Van Winckel met steun van CC Belgica. De drie voorstellingen konden op de nodige pers- en publieksbelangstelling rekenen. Toch hadden Katrien Daniels en Yves Heymans het gevoel dat het stuk net iets te ver van hun leefwereld af stond en besloten de zaken anders aan te pakken.

Onze tweede voorstelling was hélemaal Gustaaf: een mix van bestaande en zelfgeschreven teksten, live muziek van Sjoekroedt en een originele locatie: het Theatercafé – met dank aan waard Joost Dierickx. ‘Café d’amour’ werd een voltreffer en er volgde al snel een herneming – én in 2012 zelfs een vervolg. Vooral ‘Ode aan de mèt’ betekende de doorbraak. Katrien en Yves schreven een stuk rond de herinneringen aan hun grootmoeders, en dit was een emotionele voltreffer bij spelers en publiek. Ook deze voorstelling werd hernomen.

Daarna volgden jaarlijks 1 à 2 voorstellingen, steeds op originele locaties, vaak zelf geschreven. Een lach en een traan. Zoet maar niet té. Literair maar niet té. Een beetje koekendozenromantiek en veel humor. Vol nostalgie en zelfrelativering. Een parcours van plastiekezakken, tijd & botrammen, eindeloos geduld en alles komt goed.

We zijn intussen uitgegroeid van een klein groepje afgestudeerden naar een volwaardige toneelgroep met een top van een productieploeg. Maar aan de basis is nog niets veranderd: de teksten vertrekken nog steeds vanuit onze eigen nostalgie, dromen, bedenkingen en ervaringen. De steeds wisselende locaties zorgen voor een meerwaarde. En we blijven houden van live muziek. Of die nu komt van het trio ‘Ted & Pia’, dj Kevin Orlando of Elvis-imitator Federico Marino.

Tot snel op een van onze voorstellingen!